Previous Next

Ako funguje elektronický papier

Čo presne je e-papier?

Elektronický papier nájdete pod mnohými menami: e-papier, niekedy tiež ako ePaper alebo E Ink (rovnako ako názov spoločnosti, ktorá ho vyrába). Všetky tieto mená popisujú presne to isté: technológiu, ktorá napodobňuje vzhľad obyčajného atramentu na papieri. 

Zjednodušene povedané, predstavte si, že vezmete pero a poznamenáte si niečo v poznámkovom zošite. Jasné, dobre definované riadky textu budú mať rovnaký ostrosť a vysokú čitateľnosť ako obsah zobrazený na e-papier displeji.

Ale prečo to je tak, že e-papier displej v skutočnosti zobrazuje obrázok? A čo to robí tak odlišné od všetkých ostatných obrazoviek s vysokým rozlíšením?

Milióny drobných atramentových kapsúl

Ak chcete odpovedať na tieto otázky, mali by sme začať v samom jadre E Ink technológie: malé kapsule naplnené čírou tekutinou obsahujúcou malinké-drobné čiastočky, z ktorých každá je rovnako široká ako zhruba ľudský vlas.

Každý e-papier displej sa skladá z miliónov týchto kapsúl v tenkej vrstve, s časticami kapsule vo vnútri, rôznych farieb a rôznych elektrických nábojov. Elektródy sú umiestnené nad a pod filmom s kapsulami. Ak sa aplikuje elektrické pozitívne alebo negatívne pole na jednotlivé elektródy, farebné častice sa podľa príslušného náboja budú pohybovať buď na hornej alebo dolnej časti kapsule, takže na ploche e-papier displeja sa objavia určité farby. 

V najzákladnejšie verzii e-papier obrazovky, budú častice vo vnútri atramentové e kapsule buď čierne alebo biele. Tieto biele častice nesú kladný náboj a čierne častice negatívny náboj. V prípade, že aplikovaný elektrický náboj bude negatívny, negatívne čierne atramentové častice sa odrazia v hornej časti kapsule a farebný povrch displeja sa sfarbí čierne v tomto mieste.

To je dôvod, prečo e-papier displej sa niekedy tiež nazýva elektroforetický (electrophoretic) displej alebo skrátene EPD: jednoducho to znamená, že to funguje na základe pohybu rozptýlených častíc v tekutine pod vplyvom elektrického poľa.

Bez oslnenia, Bez svetelného znečistenia

E Ink displeje sú tiež reflexné, čo znamená, že svetlo z prostredia sa odráža od povrchu displeja k očiam používateľa, rovnako ako pri tradičnom papieri.

Okrem výhody displeja bez svetelného znečistenia, tieto funkcie robia EPD ľahšie čitateľným a šetrným k očiam, poskytujú širší pozorovací uhol než väčšina ostatných displejov, a robia obsah zobrazovaný na e-papieri dokonale viditeľný aj na priamom slnečnom svetle.

O nás

Akoos consulting s.r.o. ponúka výkonné riešenia v rôznych oblastiach biznisu. Môžeme Vám pomôcť zhodnotiť Váše aktuálne technológie, marketing, predaj a go-to-market stratégie. Naše služby sú odvodené z aktuálneho diania na trhu a najmodernejšieho technologického výskumu, a to poskytuje organizáciám efektívny prístup k informáciám pre efektívne rozhodovanie.

Kontakt

Mapa sídla

© 2016 Akoos consulting s.r.o.. All Rights Reserved.

Search